<

Tarta z truskawkami i galaretką

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 25 min
  • Kalorie: 360 kcal
Drukuj

W tej chwili mamy sezon truskawkowy, więc zrobiłam tartę z truskawkami i galaretką truskawkową. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców np. brzoskwiń. Wtedy dobieramy kolor i smak galaretki do owoców.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
  2. Dodać żółtka, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, a następnie schładzać przez 15 minut.
  3. Ciastem wyłożyć formę do tarty lub tortownicę, formując dość wysoki brzeg (by nie wylewała się później galaretka). Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni C.
  4. Po upieczeniu i wystudzeniu, ułożyć na cieście w kształcie rozety połówki truskawek.
  5. Galaretkę przygotować wg przepisu, ostudzić, tężejącą wylać na truskawki.
  6. Ciasto wstawić do lodówki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap