<

Rolada z masą truskawkową

  • Porcje: 10
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 15 min
  • Kalorie: 210 kcal
Drukuj

W sezonie truskawkowym, obowiązkowo muszę zrobić taką roladę przynajmniej raz, ale zdarza się, że i kilka razy. Truskawkowy krem nada się również do tortu lub kruchych babeczek. Truskawki trzeba podusić widelcem i do masy dodać samo gęste. Jeśli dacie całe owoce, może być za dużo soku i masa może się zważyć. Cukru pudru możecie dać według uznania i zależnie od tego, czy truskawki będą słodkie czy kwaśne. Wierzch rolady posmarowałam kremem, ale możecie posypać cukrem pudrem lub udekorować w inny sposób.

Składniki

Wykonanie

  1. Upiec biszkopt z 4 lub 5 jaj, według przepisu na roladę kokosową lub cytrynową.
  2. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody. Wlać do płaskiego naczynia i odstawić do stężenia, po czym pokroić w podłużne paski.
  3. Umyte osuszone truskawki, podusić widelcem w głębokim talerzu.
  4. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo truskawki, odsączone z soku.
  5. Biszkopt rozwinąć, posmarować masą i ułożyć paski galaretki.
  6. Zwinąć w rulon, wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  7. Wierzch rolady udekorować według gustu.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap