- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 25
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 340 kcal
Drukuj
Robiąc to leczo latem, wybierałam młode cukinie i dodawałam bez obierania i wydrążania środków. W tej chwili moje cukinie wyrosły na całkiem spore, a skórkę zmieniły z letniej na zimową, czyli bardziej twardą, więc je obrałam i wydrążyłam środki. Ilość i składniki możecie w tym leczu dowolnie modyfikować. Jeśli lubicie dużo pomidorów, można dać więcej. Paprykę można dać w różnych kolorach, można też dołożyć ostrej papryczki.
Wykonanie
- Kiełbasę pokroiłam w kostkę, chwilę podsmażyłam na patelni, dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, razem przesmażyłam.
- Kiełbasę z cebulą przełożyłam do większego garnka, dołożyłam pokrojone dość grubo pomidory i paprykę pokrojoną w kostkę. Dałam 1 strąk papryki ostrej.
- Pomidory puszczą sok, więc nie ma potrzeby dolewania wody. Na koniec dodałam cukinię obraną, pozbawioną pestek, pokrojoną w grubą kostkę.
- Leczo przyprawiłam do smaku przyprawami i dusiłam na małym ogniu, aż cukinia i papryka zrobiły się miękkie ok. 20 minut.