- Porcje: 8
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 55 min
- Kalorie: 180 kcal
Drukuj
Robiąc tę tartę bałam się, że będę musiała ją sama zjeść (moja rodzinka za szpinakiem nie przepada). Okazało się jednak, że moje obawy były na wyrost. Tarta wszystkim bardzo smakowała i zanim się obejrzałam, nie było po niej śladu.
Wykonanie
- Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
- Schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę (26 cm średnicy) nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C wstawić samo ciasto - gęsto ponakłuwane widelcem - na ok. 15 minut.
- Na maśle zeszklić cebulę, dodać szpinak i dusić razem do odparowania wody. Potem dodać wyciśnięty czosnek, zioła, gałkę, sól i pieprz.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nie farsz, ułożyć fetę pokrojoną w kostkę, pomidory pokrojone w półplasterki. Polać to wszystko śmietaną, zmiksowaną z jajkami, solą i pieprzem.
- Włożyć znów do piekarnika na 30-40 minut, aż wierch się zarumieni. Tartę podawać lekko wychłodzoną.