<

Wódka truskawkowa

  • Porcje: 30
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 75 kcal
Drukuj

Najlepszy czas na jej zrobienie to końcówka sezonu ponieważ wtedy truskawki są najsłodsze. Ta na zdjęciu to rocznik 2014, w tym roku jeszcze nie robiłam. Przepis dostałam od mojej koleżanki Basi.

Składniki

Wykonanie

  1. Do słoika włożyć truskawki, zalać spirytusem.
  2. Szczelnie zamknąć i odstawić na dobę.
  3. W ciągu dnia ustawić na słońcu, a w nocy postawić w ciepłym miejscu.
  4. Odcedzić przez lniany woreczek, owoce odcisnąć.
  5. Zagotować cukier z wodą, odszumować.
  6. Do gorącego wlać nalewkę i dodać kwasek cytrynowy.
  7. Szybko schłodzić w zimnej wodzie, rozlać do butelek i zakręcić.
  8. Przechowywać w ciemnym miejscu.
  9. Jeśli truskawki są mało słodkie należy przygotować więcej syropu.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap