<

Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 5 min
  • Kalorie: 126 kcal
Drukuj

Pierwszy raz jadłam taką sałatkę u mojej koleżanki Ani kilka lat temu (bardzo mi smakowała). Już nie pamiętam czy u Ani sos był bardziej czosnkowy czy mniej, ale możecie zrobić taki jaki lubicie najbardziej. Majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym, lub jogurtem greckim. Sałatka świetnie się sprawdzi czy to na kolację, czy na drugie śniadanie.

Składniki

Wykonanie

  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, aż się zrumieni (odstawić do wystudzenia).
  2. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, gotować 3-5 minut.
  3. Ser feta pokroić w kostkę.
  4. Większe pomidorki przekroić na połowki, małe mogą być w całości.
  5. Majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
  6. Układać na półmisku zimny brokuł, posypać serem, polać sosem czosnkowym, posypać słonecznikiem, obłożyć pomidorkami.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap