<

Pierogi z kapustą i grzybami

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 150
  • Pieczenie: 90 min
  • Kalorie: 170 kcal
Drukuj

Kilka lat temu szukałam przepisu na pierogi z kapustą i grzybami, jedne były z kapustą kwaszoną, inne ze świeżą i miałam dylemat, którą kapustę wybrać. Wybrałam pół kwaszonej, a pół świeżej i wyszły bardzo dobre. Do dziś mam taki dylemat, niektórzy robią tylko z kapustą kwaszoną, a np. Siostra Anastazja ma w swoich przepisach świeżą kapustę. Bez względu na to, jaką kapustę wybierzecie, każdą musicie ugotować, a świeżą wcześniej poszatkować. Ilość grzybów jest dowolna, jeśli macie i lubicie dużo to dajecie dużo. Nie kupuję grzybów w sklepach, ani na żadnych bazarkach ( nie mam jakoś zaufania), mam tyle grzybów, ile moja rodzina zdoła nazbierać w sezonie. Pierogi z kapustą i grzybami robię przez cały rok, (może tylko pomijająć letnie miesiące) i nie zawsze mam tyle suszonych grzybów, więc robię z grzybów mrożonych. Grzyby rozmrażam, kroję w drobną kostkę i dalej postępuję jak z grzybami suszonymi. W wigilię podaję pierogi polane przesmażoną na oleju cebulką, w ciągu roku pozwalam sobie czasami na skwareczki ze słoniny czy boczku.

Składniki

Wykonanie

  1. Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej na noc, ugotować do miękkości.
  2. Kapustę ugotować, wyłożyć na durszlak, lub sito, dokładnie odcisnąć.
  3. Grzyby i kapustę można zmielić w maszynce o dużych oczkach lub drobno pokroić.
  4. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać grzyby i kapustę.
  5. Chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem, kapusta powinna być pikantna.
  6. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek, wlać gorącą wodę, zamieszać, dodać jajko, olej i sól.
  7. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
  8. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
  9. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, zamieszać i przykryć.
  10. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 minut na wolnym ogniu.
  11. Podawać polane przesmażoną cebulką.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap