<

Orzeszki

  • Porcje: 90
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 540 kcal
Drukuj

Orzeszków nie piekłam już może z 10 lat, a może jeszcze dłużej. Ostatnio często spotykałam się z przepisem na orzeszki pieczone w patelni, ja piekę w piekarniku w pojedyńczych foremkach. Foremki do kupienia w każdym sklepie z gospodarstwem domowym. Przepis mam od mojej siostry Małgosi. Z tej porcji wyszło mi 180 połówek, czyli 90 całych orzeszków.

Składniki

Wykonanie

  1. Margarynę rozpuścić, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta, zagnieść.
  2. Foremki na orzeszki delikatnie posmarować olejem, wylepić ciastem (niezbyt grubo).
  3. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  4. Mleko w puszcze ugotować ok. 2,5 godziny.
  5. Masło utrzeć z przestudzonym mlekiem (lub masą kajmakową), dodać kakao i spirytus do smaku.
  6. Nadziewać masą połówki orzechów i sklejać w pary.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap