<

Oponki drożdżowe

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 2 min
  • Kalorie: 380 kcal
Drukuj

Jeśli zastanawiacie się nad tym co zrobić na tłusty czwartek - pączki czy faworki, to mam dzisiaj dla Was trzecią propocycję. Może by tak oponki drożdzowe, łatwiejsze do zrobienia od pączków i odpada nadziewanie. Smakują podobnie jak pączki, a miłośnicy chrupiącej skórki, będą jeszcze bardziej zadowoleni, bo oponki mają jej więcej niż pączki. Przepis pochodzi z gazetki "Najlepsze Ciasta".

Składniki

Wykonanie

  1. Z pokruszonych drożdży, cukru, 3 łyżek mąki oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę przesiać przez sito do większej miski.
  3. Dołożyć wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka wymieszanego z żółtkami, cukrem wanilinowym i 1/2 szklanki oleju.
  4. Do zawartości miski dodać 1 łyżkę soku z cytryny, kilka kropel olejku oraz ocet lub wódkę.
  5. Składniki wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, po czym przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  6. Ciasto rozwałkować na płat o grubości ok. 2 cm, a następnie za pomocą szklanki wyciąć kółka.
  7. Środki wykroić kieliszkiem, oponki odstawić na kilkanaście minut, aby jeszcze podrosły.
  8. W głębokim naczyniu dobrze rozgrzać olej i wrzucić oponki.
  9. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, wyjmować na ręcznik papierowy, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  10. Oponki odstawić do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem równomiernie posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap