Kolejne z moich ulubionych muffinek, tym razem z czekoladą. Najlepsze są jeszcze ciepłe, kiedy kawałki czekolady rozpuszczają się w ustach. Przepis pochodzi z ksiąki od Thermomixa "Radość gotowania".
Składniki
Wykonanie
Czekoladę posiekać lub rozdrobnić w blenderze.
Masło zmiksować z cukrem i solą, wbijać po jednym jajku i dalej ubijać.
Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę.
Formy do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto do 2/3 wysokości papilotek.
Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
WYKONANIE W THERMOMIXIE
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę w kawałkach, rozdrobnić 10 s/obr. 5.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 10-15 s/obr. 6. (dalej postępować jak wyżej).
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.