<

Królik w śmietanie

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 35
  • Pieczenie: 120 min
  • Kalorie: 145 kcal
Drukuj

O walorach mięsa z królika, pisałam już przy okazji przepisu - królik duszony w cebuli. Dzisiaj to wszystko potwierdzam i polecam kolejny przepis z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.

Składniki

Wykonanie

  1. Z mięsa usuwamy błony i żyłki, wycieramy ściereczką skropioną octem, nacieramy solą.
  2. Szpikujemy niewielkimi kawałkami słoniny, oprószonymi papryką, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
  3. Spód brytfanny polewamy oliwą, boki lekko smarujemy częścią smalcu, układamy comber i uda.
  4. Pozostałym smalcem smarujemy wierzch mięsa, wstawiamy na ok. 2 godziny do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika.
  5. W czasie pieczenia mięso polewamy łyżką wody i wytworzonym sosem.
  6. Gdy królik będzie prawie miękki, zalewamy śmietaną roztrzepaną bardzo dokładnie z mąką, dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut.
  7. Sos doprawiamy sokiem z cytryny i, gdy trzeba, szczyptą soli i białego pieprzu.
  8. Po wyłożeniu na półmisek oprószamy zieleniną.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap