<

Surówka z kapusty białej

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 114 kcal
Drukuj

W zimie kapusta biała, nie smakuje już tak jak młoda w lecie. Jednak nadal ma dużo witamin i wartości odżywczych. Surówka, którą dzisiaj przygotowałam będzie smacznym dodatkiem do każdej potrawy. Najlepsze jest to, że możemy przygotować ją wcześniej i na zapas, im dłużej stoi, jest tym lepsza. Z tej porcji wychodzi dość duża miska. Jeśli nie spodziewacie się gości na obiedzie i nie macie ochoty, jeść tej samej surówki przez kilka dni, to możecie zrobić pół porcji. Przepis dostałam od mojej koleżanki Tereski.

Składniki

Wykonanie

  1. Kapustę poszatkować bardzo drobno, na szatkownicy lub nożem.
  2. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Paprykę i obraną cebulę, pokroić w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki zalewy zagotować.
  5. Gorącym płynem zalać kapustę.
  6. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać.
  7. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni (co jakiś czas przemieszać).

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap