<

Ciastka kruche wielkanocne

  • Porcje: 7
  • Czas przygotowania: 25
  • Pieczenie: 15 min
  • Kalorie: 290 kcal
Drukuj

Pierniczki na Boże Narodzenie piekę co roku, już od wielu lat. Ciasteczek wielkanocnych nie piekłam jeszcze nigdy, może dlatego, że miałam foremki tylko w kształcie choinek, serduszek i gwiazdek. W tym roku będąc w sklepie z gospodarstwem domowym, zakupiłam foremki: kurczaczki, baranki, motylki, zajączki i pisanki. Wyszło mi z tej porcji 105 ciasteczek, wałkowałam cienko. Moje ciasteczka będę lukrowała na kolorowo, ale można je też jeść bez lukrowania (mniej kaloryczne).

Składniki

Wykonanie

  1. Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żóltkami utrzeć na pulchną masę.
  2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny.
  3. Małymi porcjami cienko wałkować ciasto i wykrawać małe ciastka o różnych kształtach.
  4. Ułożyć na blaszce i piec na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 15 minut.
  5. Białka na lukier lekko ubić, aby się spieniły. Dosypać cukier puder i ubijać na bardzo wysokich obrotach mikserem przez 10 minut.
  6. Lukier podzielić na tyle części ile chcemy mieć kolorów, zabarwić i dekorować ciasteczka .

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap