- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 35
- Pieczenie: 20 min
- Kalorie: 140 kcal
Drukuj
Babeczki czy też muffinki z rabarbarem, niezbyt słodkie (takie moja rodzina lubi najbardziej). Tylko ten mój rabarbar z każdym rokiem robi się coraz bardziej zielony, ale posadziłam teraz rabarbar malinowy i mam nadzieję, że będzie bardziej różowy. Przepis pochodzi z ulotki promocyjnej Tupperware. Wyszło mi z tej porcji 6 babeczek i 7 muffinek.
Wykonanie
- W misce utrzeć jajko z cukrem i nasionami wanilii wydobytymi po rozcięciu laski wanilii.
- Następnie dodać sól, mleko, olej i przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę.
- Na koniec dodać płatki migdałowe i rabarbar pokrojony w kostkę.
- Całość delikatnie wymieszać, wlać do foremek na babeczki lub muffinki, wypełniając do ok. 1/2 objętości.
- Piec w nagrzanym do 195 stopni C piekarniku przez ok. 20 minut.
- Gotowe babeczki ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. repliki zegarków