- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 5 min
- Kalorie: 360 kcal
Drukuj
Myślałam, że tylko dzieci kochają wisienki, okazuje się jednak, że dorosłym też smakują. Przygotowanie masy jest dość proste i zajmie dosłownie chwilę, trochę dłużej trwa formowanie wisienek. Masa nie może być zbyt rzadka, bo będzie się kleiła do rąk. Zbyt twarda też nie może być, bo trudno będzie zrobić kształtne kulki. Mleko w proszku dodajcie do lekko wystudzonej masy, gdy dodacie do zbyt zimnej, mikser będzie miał ciężko zmiksować. Wyszło mi z tej porcjii 100 wisienek.
Wykonanie
- Do garnka wlać wodę, dodać margarynę, cukier i cukier waniliowy, rozpuścić i zagotować.
- Zdjąć z ognia, wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę barwnika spożywczego, w kolorze galaretki.
- Odstawić do wystudzenia, dodać mleko w proszku i zmiksować mikserem, na najwyższych obrotach.
- Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Formować małe kulki, każdą obtoczyć w cukrze krysztale i wbić igłę (igły umyć, osuszyć).
- Odstawić w chłodne miejsce.