<

Babka ziemniaczana

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 200 kcal
Drukuj

Babka ziemniaczana najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika. Można ją podać polaną kwaśną śmietaną lub z surówką z kiszonej kapusty. Zimną babkę można pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Jeśli użyjecie wodnistych ziemniaków, należy nadmiar wody odcisnąć.

Składniki

Wykonanie

  1. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę i całość smażyć, aż cebula uzyska złoty kolor.
  2. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Do ziemniaków dodać boczek z cebulą, jajka, mąkę, czosnek rozdrobniony, doprawić solą i pieprzem.
  4. Całość dobrze wymieszać. Wąską podłużną blaszkę do pieczenia wysmarować odrobiną oleju, posypać bułką tartą, przełożyć do niej ziemniaki.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 60 minut (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy).

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap