- Porcje: 26
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 20 min
- Kalorie: 340 kcal
Drukuj
Robiąc te muffinki zapomniałam o jednej rzeczy, obsypać wiśnie odrobiną mąki i przez to opadły wszystkie na spód. Jak będziecie robić, to pamiętajcie, aby obsypać mąką wiśnie. Możecie zamiast wiśni dać inne owoce np. żurawinę lub papaję kandyzowaną. Ja dałam wiśnie z syropu. Wyszło z tej porcji 26 muffinek.
Wykonanie
- Mąkę, proszek do pieczenia i suchy mak wymieszać razem w misce.
- Białka ubić na sztywną pianę, ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru.
- Margarynę utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Dodawać stopniowo mąkę z makiem i pianę z białek.
- Starannie wymieszać, dodać wiśnie pokrojone w kostkę i ponownie wymieszać.
- Ciasto wylać do foremek na muffinki. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.