- Porcje: 40
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 10 min
- Kalorie: 400 kcal
Drukuj
Decydując się na upieczenie tych pierniczków, musicie wygospodarować sporo wolnego czasu, bo wyjdzie tych ciastek cała góra. Pierwszą porcję rozwałkowałam dość cienko, każda kolejna była coraz grubsza. Zrobiłam w ciastkach otworki, za pomocą słomki i powieszę pierniczki na choince, tylko muszę je jeszcze ładnie udekorować. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.
Wykonanie
- Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika.
- Ciepły karmel wymieszać z miodem sztucznym i prawdziwym, wystudzić.
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jaja i pozostałe składniki.
- Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie odstawić w chłodnie miejsce, do czasu, aż da się wałkować.
- Ciasto rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
- Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania.
- Lukier - wykonanie: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.