Dopiero wczoraj zauważyłam, że mam na blogu przepis na faworki drożdżowe, przepis na faworki z piekarnika, a brakuje przepisu na tradycyjne faworki. Już nadrabiam te zaległości i zapraszam po przepis.
Składniki
Wykonanie
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Kilka razy składamy w kopertę i wałkujemy (zbijamy wałkiem ciasto).
Kiedy pokażą nam się pęcherzyki, można je już cieniutko wałkować, wycinać radełkiem paski o szer. ok. 3 cm. Każdy z nich nacinamy na środku i przekładamy jeden koniec paska przez nacięcie.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.