<

PĄCZKI Z ZIEMNIAKAMI

  • Porcje: 50
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 270 kcal
Drukuj

Wyszło mi z tej porcji 50 pączków, poczęstowałam nimi kilka osób i nikt nie mógł uwierzyć, że są tam ziemniaki. Dodatek gotowanych ziemniaków sprawia, że pączki są bardziej wilgotne, dłużej zachowują świeżość i są mniej kaloryczne. Ciasto bardzo szybko się robi i nie trzeba wygniatać, aż pojawią się pęchęrzyki powietrza.

Składniki

Wykonanie

  1. Ciepłe ziemniaki zemleć, ostudzić. Dodać cukier waniliowy, cukier, rozkruszone na drobno drożdże, jajka, mąkę, rozpuszczony i wystudzony tłuszcz. Wygnieść i zostawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto podwoi objętość odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy marmoladę i zlepiamy. Uformowane, okrągłe pączki układamy na ściereczce, zlepioną częścią do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Smażyć na głębokim oleju, wyciągnąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap