- Porcje: 85
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 10 min
- Kalorie: 450 kcal
Drukuj
Zostało mi kilka białek od ciasta drożdżowego, za mało na pieguska, żal wyrzucić, z pomocą przyszła mi Siostra Anastazja. Smaczne ciasteczka, proste w przygotowaniu, można wykrawać szklanką lub foremkami w dowolnych kształtach. U mnie foremki kwiatki i przez przypadek wyszły mi ciasteczka słoneczka.
Wykonanie
- Ze wszystkich składników na ciasto, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce (2-3 godz.)
- Białka ubić na sztywno, dodając cukier puder. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Na wierzch każdego krążka nałożyć łyżeczkę masy kokosowej. Piec ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Ciastka w trakcie pieczenia pozostają białe, tylko kokos ma się lekko zarumienić.