<

BABECZKI POMARAŃCZOWE PIASKOWE

  • Porcje: 18
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 20 min
  • Kalorie: 290 kcal
Drukuj

Moje babeczki tak szybko się rozeszły, że nawet nie zdążyłam zrobić do nich lukru. Jeśli nie macie małych foremek, możecie zrobić jedną dużą babkę. Czas pieczenia należy wtedy wydłużyć do ok. 50 minut. Babka owinięta w folię, trzymana w chłodnym miejscu, zachowa aromat i świeżość przez kilka dni.

Składniki

Wykonanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru, na sztywną pianę i odstawić.
  2. Masło lub margarynę utrzeć z resztą cukru, ucierając dodawać po jednym żółtku, oraz sok pomarańczowy.
  3. Na pulchną, jednolitą masę sypiemy przez sito obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  4. Pod koniec ucierania dodajemy otartą z pomarańczy skórkę i pianę ubitą z białek.
  5. Składniki łączymy, przekładamy do przygotowanych foremek (1/2 formy), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
  6. Przygotowujemy lukier: cukier puder rozprowadzamy w łyżce wrzącej wody, dodajemy skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy i polewamy jeszcze ciepłe babki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap