- Porcje: 14
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 50 min
- Kalorie: 220 kcal
Drukuj
Niewiele mazurków upiekłam w swoim życiu. Większy sentyment mam do babek, ale ten mnie jakoś urzekł. Znalazłam go w gazetce "Przyślij przepis". Masa kajmakowa sprawia, że mazurek jest dość słodki, można dać zamiast marmolady truskawkowej bardziej kwaskowatą np. z porzeczki czarnej. Wierzch mazurka można udekorować wedle uznania.
Wykonanie
- Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka.
- Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 części.
- Do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie miało jednolity kolor.
- Obie części zawijamy osobno w folię i chłodzimy ok. 40 minut.
- Ciasto osobno rozwałkować (ok. 2-mm placki ), wylepić formę w kształcie jajka (40x25cm).
- Nakłuć widelcem, piec osobno ok. 25 minut w 180 stopni C, wystudzić.
- Jasne ciasto układamy na tacy, smarujemy marmoladą i posypujemy rodzynkami.
- Przykrywamy ciemnym ciastem, a następnie smarujemy masą kajmakową (trochę zostawiamy do dekoracji).
- Ciasto dekorujemy masą kajmakową, z perełek formujemy napis, a z bakalii i drażetek układamy dekorację.