<

Szarlotka na kruchym cieście

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 290 kcal
Drukuj

Szarlotka to ulubione ciasto moich domowników i właśnie taka tradycyjna, na kruchym cieście, dużo cynamonu. Wierzch możecie udekorować według uznania, ja miałam w domu jubilata i stąd taka dekoracja. Innym razem tylko zwykła kratka.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z margaryną.
  2. Dodać żółtka, cukier i zagnieść ciasto.
  3. Jeżeli jest za suche - dodać kwaśnej śmietany.
  4. Schłodzić ciasto w lodówce
  5. Jabłka obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
  6. Wymieszać z mąką, cukrem i cynamonem.
  7. Większą część ciasta rozwałkować na blaszce, wyłożyć jabłka.
  8. Na wierzchu zrobić kratkę z ciasta.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap