<

Prażone

  • Porcje: 15
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 70 min
  • Kalorie: 230 kcal
Drukuj

Mieszkam na wschodzie polski i to danie mało jest tutaj znane. Bardziej na południu, podobno okolice Chrzanowa, Krakowa. Takie prawdziwe prażone powinno się przygotowywać w żeliwnym garnku i piec w ognisku. Moje jest trochę zmodyfikowane i z piekarnika.

Składniki

Wykonanie

  1. Ziemniaki, marchewkę obieramy, kroimy w plasterki.
  2. Kilka liści z kapusty odkładamy do przykrycia na wierzch, pozostałą szatkujemy dosyć grubo.
  3. Kiełbasę, boczek, cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami.
  5. Na spód połowę poszatkowanej kapusty.
  6. Warstwę ziemniaków w plasterkach, posypujemy przyprawą do ziemniaków.
  7. Przesmażoną wędlinę z cebulą, posypujemy vegetą, pieprzem.
  8. Marchewkę w plasterkach i w takiej kolejności aż do wyczerpania składników.
  9. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty, pokrywką i pieczemy aż ziemniaki będą miękkie.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap