Ostatnie zapasy zeszłorocznych jabłek postanowiłam wykorzystać na coś niezwykłego. Padło na szarlotkę na cieście orkiszowym. Przepis znalazłam kilka lat temu w przyjaciółce (trochę go udoskonaliłam).
Składniki
Wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
Dodać cukier, miód i jajka.
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno prostokątnej formy, podpiec ok. 10 min.
Jabłka wymieszać z cukrem i połową cynamonu, wyłożyć na podpieczone ciasto.
Przykryć drugim rozwałkowanym ciastem.
Piec ok. 45 min w temp. 180*C
Posypać płatkami, cynamonem i polać podgrzanym miodem.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.